Så byter du fönster själv

Funderar ni på att göra om hemma? Byter man fönster är det ett stort ingrepp som fräschar upp huset på ett påtagligt sätt. När man ska renovera hemma, brukar just renoveringen av fönster vara det svåraste och mest pilliga man kan göra. Väljer du att göra det själv, kan du bereda dig på att det tar några månader, framför allt om du inte har gjort det förut. Det brukar ta en sommar, om man med sommar tänker sig en period på cirka två månader.

Be någon som är erfaren att hjälpa dig

Har du inte gjort det förut kan det var bra att ha någon som är erfaren fönsterrenoverare att kunna rådfråga under renoveringens gång. Om du väljer att göra det på egen hand, kommer här en enkel arbetsbeskrivning. Du kommer att behöva en kofot, ett vattenpass, flera karmskruvsverktyg, ett drevningsverktyg, en tumstock, flera karmskruvar, en hyvel, drevningsremsor, nya fönster och karmar.

Ta först bort fönstret som du vill byta ut. Sedan tar du loss fönsterkarmen. Antingen lägger du ny fönsterkarm, då spelar det inte så stor roll hur du går till väga för att ta bort dem. Ska du däremot återanvända dem bör du bara skruva bort dem så försiktigt som möjligt. Lägg två klossar i fönsteröppningen, cirka 50 millimeter från kanten. Mät med vattenpass så att fönsterkarmen är vågräta, om inte hyvla tills de är det. Spika en bräda på utsidan av fönstret. Det gör du för att det nya fönstret inte ska kunna ramla ut. Nu är det dags för att sätta fast fönsterkarmen. Skruva först fast de övre karmskruvarna. Mät med ditt vattenpass så att fönstret är helt lodrätt. Sedan är det dags för att skruva i de övriga karmskruvarna.

Kontrollera att karmen blir vågrät och lodrät

Du måste då och då kontrollera att karmen är helt lodrät. Justera med hjälp av de olika karmskruvarna som du har. Efter detta är det sedan dags för isoleringen av fönstret. Sätt på ett fönsterbläck utanför fönstret. Häng sedan in en fönsterbåge och kolla så att du kan stänga och öppna fönstret. Spika fast fönsterblecket. Isolera med isoleringsmaterial. Du kan välja själv vilket slags isoleringsmaterial som passar dig. Tejpa sedan runt isoleringsmassan. Och häng på fönstret. Klart!

Anlita en professionell fönsterbytare

Om du tycker att detta var alldeles för svårt, kan du alltid anlita en professionell fönsterrenoverare för fönsterbyte i bostadsrättsförening. Det är inte altlför dyrt. Med ROT-avdraget kan du halvera kostnaden för hantverkaren. Ju fler ni är som äger bostaden eller huset, desto mer kan ni sänka kostnaden för fönsterbytet. Alla som äger huset får nämligen göra självständiga skatteavdrag för arbetet. Anlitar du en professionell hantverkare går också fönsterbytet mycket snabbare. Det kan gå på en vecka, jämfört med om du byter själv under en månad – beroende på hur många fönster det handlar om.

21 Jan 2018