Så förbereder du dig innan måleriarbeten

Är det dags att ta ett helhetsgrepp och måla? Nymålat i hemmet betyder nystart och fräschör. Enda sättet att måla är att lägga minst lika mycket tid på förarbetet som på själva målarjobbet!

Att måla om är ett enkelt och förhållandevis billigt sätt att förnya ditt hem. Ett nytt lager färg kan helt förändra utseendet på ett rum. Ommålning av en fasad gör ditt hus mångfaldigt mer attraktivt och ger troligen även belåtna grannar. Ingen vill att grannskapet ska befläckas av hus med flagnande fasader och knutar som en gång varit vita. Inomhus är färgval minst lika viktigt av andra skäl. Olika färger ger helt olika ljus i ett rum. Olika färger anses också främja olika sinnesstämningar, och i exempelvis ett sovrum bör man välja lugna färger för bättre sömn. Förutom rummets basfärg är också målning av trädetaljer och tak viktigt för helhetsintrycket.

Ska jag måla själv eller anlita en målare?

Givetvis går det att måla själv men det är bra att tänka en extra runda innan du bestämmer dig för det alternativet. Det finns flera anledningar till detta och vi ska nämna några. Det är en hel del förarbete som behöver utföras korrekt för att resultatet ska bli bra. Beroende på hur underlaget ser ut kan du behöva riva tapet, putsa och spackla. Väggen behöver vara mycket slät när målning sker annars kommer den att se amatörmässig och flammig ut. Själva målandet är en annan teknikgren. Många amatörer har lämnats i raseri eller tårar eller bådadera när målandet resulterat i ett rum där vartenda tag med pensel eller roller är synligt. Det är något du helt slipper när du anlitar proffsen. Vilka förberedelser behöver du då utföra när du låter en målerifirma göra arbetet? Handlar det om inomhusmålning är svaret enkelt - bär ut möbler och övrig inredning.

Bästa resultat vid målning

Det kan vara roligt att måla själv och det kan vara ett synnerligen tråkigt och besvärligt projekt. En riktigt stor fördel med att ta in hjälp från målare är att de både har handlaget och de rätta redskapen. Handlaget och erfarenheten gör att arbetet går ungefär tio gånger snabbare än om man skulle göra det själv - och med snyggare resultat. Vid egen målning ska du ta ut möbler och annat, dra ut alla krokar, grunda och göra slätt innan du är klar för huvuduppgiften. Målar någon annan behöver du röja ur rummet. Punkt. Det är du som väljer!

7 Apr 2020