Så kan du utnyttja ytorna bättre

Bostadsmarknaden är inte bra i landets storstäder. Vi bygger för få bostäder för att möta behovet av en växande befolkning. Vi har på kort tid blivit många fler. Under många år var vi svenskar kring fem och sju miljoner. På bara några år har vi blivit 2 miljoner fler. Vi har yrvaket insett att det inte finns bostäder till alla. De unga har allt svårare att flytta hemifrån. På studieorterna Lund, Uppsala, Umeå, Linköping och Göteborg är det som att hitta en nål i en höstack för att få eget studentboende. För många har det inneburit att vi bor trängre än förut. Många i storstäderna vill gärna bo i innerstaden, vilket har trissat upp priserna på bostäder där och det har blivit svårare att byta bostad. Då kan det vara en bra idé att utnyttja varje yta i bostaden, om man bor trångt. De som har en outnyttjad skrubb gör ofta om dem för att bättre använda den. Vissa bygger till och med om dem till små sovrum.

Vill du utnyttja skrubben med bättre förvaring?

Tänk på höjden istället för bredden när det kommer till förvaring på liten yta. Kan du sätta upp fler hyllor uppåt väggarna? Många tänker inte på att istället för att vika sina kläder i garderober, kan man faktiskt hänga dem, vilket gör att de tar mindre plats per yta. Det gäller att vara uppfinningsrik för att använda ytor på bästa sätt. Man kan sova på sina kläder, eller sovtillbehör; som täcken och kuddar. Ikea har bra möbler just för att förvara saker under sängen. Soffor, bänkar och till och med matbord kan göras om till förvaring. Har man liten yta kan man sova i en bäddsoffa, som behändigt blir en skön säng nattetid. Eller så kan man ha en loftsäng så man utnyttjar platsen under sängen. En annan praktisk sak är också att hitta förvaring uppåt väggarna. Ofta blir det tomt på väggarna kring och ovanför dörrar. Här är det bara fantasin som begränsar hur vi kan utnyttja ytorna i bostaden.

Anlita en hantverkare som ger förslag

Man kan anlita en inredare, eller en hantverkare som gör hembesök och kommer med förslag på hur man kan utnyttja son bostad bättre. De har ofta erfarenheter och har sett många olika lösningar tidigare och har sett vad som fungerar. En snickare kan till exempel bygga en inbyggd hylla som rymmer allt från TV, dator, böcker och prydnadsföremål och som passar som avgränsade om man behöver fler rum. Hen kan också snickra köksinredningen så att man får plats för TV och dator i köket, eller en inbyggd kökssoffa eller hallmöbel med förvaring. Att få någon som ser hur man bor och ger förslag på förbättringar är mycket värt. Med möjligheterna att göra ROT-avdrag blir det heller inte så stor kostnad att ta in en professionell snickare. Läs mer om du har behov av snickare i Täby: snickaretäby.nu.

 

17 Jan 2018