Så skiljer du på ett seriöst byggföretag och ett oseriöst

Det händer alltid saker i våra hem som gör att vi behöver komma i kontakt med ett byggföretag. Antingen har någonting gått sönder och där vi behöver professionell hjälp för att reparera den uppkomna skadan eller också så behöver vi hjälp med att renovera i syfte att få ett mer funktionellt och vackrare boende.

Under senare år har man sett att den senare anledningen blivit allt vanligare. Detta då det kommit att bli betydligt billigare att anlita ett byggföretag och där vi kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden genom vårt Rot-avdrag. Att detta är möjligt har gjort att fler och fler väljer att förverkliga sina drömmar och skapa det boende man alltid velat ha. Om det sedan handlar om en omfattande badrumsrenovering, en köksrenovering eller en tillbyggnad i form av ett Attefallshus är i sammanhanget sekundärt. Detta då problemet är detsamma oavsett vad man står inför att renovera. Ett problem som ligger i vilket byggföretag man anlitar.

Hitta rätt byggföretag i Stockholm

Det skiljer nämligen extremt mycket i kvalitet mellan olika byggföretag och för en privatperson så kan det vara väldigt svårt att skilja en seriös firma mot en oseriös sådan. Vi ska tillägga att antalet fuskjobb ökat ganska markant sedan rot-avdraget såg dagens ljus och att det i och med detta är mer osäkert än någonsin att anlita ett byggföretag - i synnerhet i Stockholm - utan att undersöka innan. Hur ska man då undersöka och vad är det som ska kollas upp? Vi tar några viktiga punkter som kan hjälpa dig.

  • Behörighet och certifikat. Gäller det exempelvis en badrumsrenovering så ska det byggföretag man anlitar - och samtliga anställda på detta - vara behöriga för arbete i våtrum. Behöriga elektriker ska också finnas. Var inte rädd för att begära att se dessa certifikat.
  • Garantier. Ska alltid finnas inskrivet i kontraktet.
  • Dokumentation: Det kan vara en god idé att begära att företaget dokumenterar varje moment - gärna genom foton - då detta kan påvisa att inga fel begåtts. Skulle något gå sönder - vilket kan hända även om ett seriöst byggföretag gjort jobbet - så kan du visa Försäkringsbolaget hur arbetet har utförts. En trygghet.
  • Förskott - aldrig! En gemensam nämnare mellan oseriösa byggföretag är att man alltid försöker snika åt sig pengar i förväg. Pengar som ska täcka material, speciella verktyg och gud vet vad. Betala aldrig förrän arbetet är utfört.
  • Besiktiga. Kalla in en oberoende besiktningsman efter avslutat arbete och låt byggföretaget vara med under denna besiktning.
  • Vilka har du att göra med? Kolla alltid upp vilka tidigare jobb och kunder som företaget utfört och haft. Ring och kontrollera, åk gärna förbi och titta och se till att du har en bättre bild av företaget innan du skriver på kontraktet. Inga referenser - inget jobb!

Läs mer på http://www.byggföretagstockholm.com/.

21 Dec 2017