Saker att tänka på innan du bygger ett hus

Att bygga ett hus är ett stort projekt, och det finns mycket som ska tas i beaktande. Det krävs hjälp från flera hantverkare. Läs igenom vår guide för att veta vad du ska tänka på när du bygger hus.

Att bygga ett hus är ett stort val och en betydande ekonomisk investering, och det finns mycket att tänka på. Det absolut första du måste göra är att sätta din budget. Detta så du vet vilket slags hus som du har råd att bygga, och hur mycket du måste göra själv. För det första måste du ha en tomt för att kunna bygga ett hus, och du måste ha ett bygglov. Vad för sorts hus är det du vill bygga? Vill du att det ska vara lösvirkeshus eller ett kataloghus? Lösvirke är bättre för dig som vill ha en större frihet över hur du ska forma huset. Däremot tar byggprocessen längre tid och det är inte lika lätt att få en ekonomisk överblick.

Hitta rätt tomtmark

Vart du bygger ditt hus är också viktigt eftersom det måste passa dina önskemål. När det kommer till att köpa en tomt måste det vara en som du får bygga på. Något annat att tänka på är vad det finns för planer med området i framtiden. Om du vill bo i ett lugnare område vill du inte att detta ska förändras de kommande åren. Har huset den utsikt som du vill ha? Du vill placera ditt hem i rätt riktning. Krävs det markarbeten som kräver mer pengar och arbetskraft? När det kommer till att köpa en tomt är det alltid värt att få hjälp med detta. Så att du köper en ändamålsenlig tomtmark där allt står rätt till lagligt också.

ROT-avdraget gäller för att bygga hus

Om du ska bygga ett hus kommer du att behöva anställa hjälp, även om det finns vissa saker du kan göra själv. Är du till exempel inte en kvalificerad elektriker kan du inte hantera elen själv i huset. Det finns vissa saker som du kan göra själv för att hålla kostnaden nere. Som att måla och sköta tomtarbetet själv. Men när det kommer till att bygga väggar, tak, golv, fönster, kök och badrum vill du att detta ska bli skött på ett professionellt sätt. Att bygga hus ingår i ROT-avdraget, vilket betyder att du får ett 30 % skatteavdrag på arbetskostnaden. Vi rekommenderar denna webbsida: https://www.byggahusstockholm.org/

24 Mar 2020