Saker man kan snickra själv

Äger du en fastighet, bostadsrätt eller kolonistuga är det bra att ha lite kunskaper om renovering och ombyggnation. Men skilj på när du behöver ta hjälp och vilka saker man kan snickra själv.

När behöver man anlita en byggfirma?

Allt beror så klart på vilka baskunskaper du har när det gäller att bygga om och renovera. Tiden kan vara en annan faktor som gör att du väljer att anlita en byggfirma för att få hjälp.

När det gäller att flytta innerväggar kan det vara bra att anlita professionen, eftersom en del väggar är bärande i fastigheten. Det kan ställa till oväntat stora problem om man flyttar en vägg utan kunskap kring grundkonstruktionen.

Ett annat område som kan vara svårt för en lekman att klara av är inglasad balkong eller veranda. Det krävs rätt kompetens för att undvika spänningar i glasrutorna och för att förhindra fuktskador.

Kom ihåg att alla dragningar av el måste utföras av auktoriserad elektriker och inte får utföras av lekmän. 

Vad kan man göra själv?

Allt som inte har med bärande väggar eller fuktsäkerhet att göra går bra att göra själv. Andra områden ger en härlig känsla av kreativitet att lyckas lösa på egen hand. 

Behöver du idéer för snickerier på hemmaplan så finns det gott om det hos bygghandlarna, i olika tidningsmagasin och på nätet- Det är bara att botanisera och börja planera.

Snickrar du utomhus som till exempel altaner, lekstugor, lekmaterial och annat bör du tänka lite extra noga på vilket material du ska använda. Sol, vind och regn sliter ganska hårt på materialet. Fråga en fackhandlare om råd så undviker du de vanligaste fällorna både vad det gäller byggmaterial och målarfärg.

Inomhus ställs det lägre krav på materialet. Om du bygger hyllor och förvaringsutrymmen av olika slag bör du tänka på att förankra bygget i väggen för att undvika fall och klämskador. 

Små saker som du snickrar själv kan ofta ses som trevliga presenter. Det blir en personlig tusch på det du ger bort om du har designat och skapat själv.

Det finns med andra ord en mängd saker som du kan snickra själv. Du sparar en slant på att göra jobbet själv, men framför allt får du känna skaparglädje. Du kan skapa något som ingen annan har och sätta din egen prägel på det.

När du köper in verktyg av olika slag bör du inte köpa det allra billigaste. Verktygens kvalitet bidrar till ett bättre slutresultat. Fråga en fackhandlare om råd.

Att tänka på när du snickrar olika saker själv

  • Fundera på hur mycket tid du har innan du drar igång ett större projekt. Kanske tiden inte räcker till utan du behöver anlita en byggfirma
  • Vill du flytta en innervägg bör du kolla på ritningar om det är en bärande vägg
  • Tänk på att använda rätt material för projekt utomhus
  • Förankra hyllor och förvaringsutrymmen i väggen så att de inte tippar
  • Köp inte de allra billigaste verktygen om du vill få ett bra resultat
  • Anlita elektriker vid elinstallationer 

Du kan även hitta en professionell snickare här: https://www.snickaresollentuna.nu/

2 Jan 2020