Ska du renovera om kök?

Är det dags att renovera kök? Hur ska du inreda det? Vill du inreda med hållbara material, är stenskivor bland det bästa tänkbara material som du kan inreda med. Det är snyggt, stilrent och ger en känsla av lyx. Att riva ut och inreda kök är väldigt populärt. Har du tänkt på att du kan inreda miljövänligt och återanvända en inredning som ingen annan vill ha, men som är fullt funktionsdugligt? Man kan även återanvända köksinredning som man har haft men som man kan renovera. Vill man göra om hela köket, kan man riva ut inredningen. Göra om väggar och golv och måla om köksskåp och köksluckor och installera in nya vitvaror. Har du då inrett med nya stenskivor både på väggar och golv, och målat om köksinredningen får du ett helt nytt kök, men miljövänligt.

Vilka stensorter ska du använda?

Det finns många olika stensorter och de skiljer sig åt lite när det kommer till hållbarhet mot hetta och vatten. De har även olika färg och skiljer sig åt ganska mycket utseendemässigt.

1. Marmor

Marmor är det ljusaste stenslaget och den klassiska stenen som du kan använda. Den har vackra ådringar och är i naturligt skick vit med beige inslag. Den färgas dock så att du kan få den i vilken färg du vill. Marmorn är inte det mest hållbara byggmaterialet i jämförelse med andra stensorter, däremot är den som byggnadsmaterialet, bland det mest hållbara du kan tänka dig.

2. Granit

Granit är en helt otrolig stensort. Den är värmehärdig, vattenhärdig och håller så länge du inte krossar den. Det finns granitsorter som är allt från svart, mörkgrått till ljusgrått och rosa. Granit är en relativt ny som stenskiva i inredning. Men varför inte?

3. Kalksten

Kalksten är en ljus stensort som dock inte håller lika bra som till exempel marmor eller granit. Den är populär för att den är så ljus men är inte lika hållbar som marmorn eller graniten.

4. Kompositsten

Kompositsten är en blandning av många olika stensorter. Den är just därför hållbar, men kan falla isär om den utsätts för hastigt av hetta; en kokhet kastrull. Däremot håller den bra mot väta. Kompositstenen kan du dessutom få i vilken färg som helst.

Letar du efter en bra stenhandlare som kan slipa till just den slags stenskiva som du önskar dig? Välj då en handlare som har lång erfarenhet och som kan hjälpa dig med att komma till rätta med stenskivan och som kan montera åt dig så att det blir rätt.

29 Oct 2018