Slipa din altan så blir den som ny

Träaltaner har många fördelar jämfört med stenlagda altaner. Dessutom går det alldeles utmärkt att slipa en altan i trä flera gånger. Då blir den som ny.

Det är trevligt att ha en altan i trä. En sådan ger ett mycket mer ombonat intryck jämfört med en stenlagd altan. Dessutom är det skönare för bara sommarfötter eftersom trä inte känns lika kallt som sten gör. Det finns förresten också en tredje anledning till att en träaltan är att föredra – den ger inte samma problem med ogräs. Tänk bara hur osannolikt mycket det kan växa i fogarna mellan stenplattor.

Fast visst kan det vara problem med träaltaner också. Det kanske inte direkt växer ogräs på dem, men det kan mycket väl börja växa mossa och alger på träet. Det gör att altanen kan bli halkig även på sommaren, när det regnar. Man vill ju inte riskera att gå och ramla under sommarsemestern, med efterföljande konvalescens som resultat.

Slipa altanen med något års mellanrum

Som tur är så är det inte särskilt svårt att sköta och underhålla en träaltan. För det mesta räcker det med en rejäl rengöring på våren. Det finns särskilda rengöringsmedel mot algpåväxt och det går också att använda sig av högtryckstvätt om man är lite försiktig.

Med något års mellanrum kan man dock behöva slipa om altanen. Träytan tar trots allt lite stryk av rengöringen, men med en omslipning kan det bli som nytt igen. Eftersom det alltid används massivt trä till altaner så tål dessa också att slipas om ett flertal gånger.

Sugen på att slipa altanen? Kolla här: www.slipaaltan.se

12 Jul 2023