Slipa ditt trägolv och upptäck det på nytt

Har du någon gång hittat en skatt? Nu tänker vi inte direkt på den typen av skatter som man drömde om som barn, utan mer på den typen av skatter som man kan hitta på loppmarknader, när man plötsligt håller en pryl som du ser datum och stämpel på och inser att den är värd flera 1000-tals kronor men har möjlighet att köpa den för endast ngåra 100 kronor. Då har du hittat en riktig skatt. Ungefär så känns det om det finns ett gammalt trägolv hemma och inser att du inte behöver slänga ut det, och lägga ett splitternytt trägolv som bryter av mot resten av bostaden. Det är så det känns när du inser och ser hur vackert det är när du väl har slipat trägolvet i stället för att bara slänga det.

Slipmaskinen

Våra gamla bostäder har många gamla skatter

På samma sätt kan man faktiskt hitta en och annan skatt i ett gammalt hus. Har man haft förmånen att hitta ett gammalt hus att köpa, kan man hitta en massa gömda skatter i det. Gamla, vackra tapeter, vackra trägolv, fina bjälkar i innertaket och mycket annat som man kan hitta när man börjar riva i det gamla huset. Ett tag under 1950-, 60- och 70-talet ville man ofta renovera över de gamla väggarna, lägga plastmatta på trägolv och bygga ett innertak som gömde träbjälkarna i taket. Då är det tröstande att tänka att allt det kan gott och väl finnas kvar, under lager av välmenande mend fula renoveringar i äldre hus.

Ett gammalt trägolv kan vara en sådan skatt

Man kan till och med hitta gamla trägolv, som en gång i världen målades i schackrutor. Då ville den fattigare delen av befolkningen att det skulle se ut som att man hade råd med att lägga in ett golv i linoleum, men hade inte råd med mer än golvfärgen och målade det i imitationer av ett linoleumgolv. I dag värdesätter vi trägolvet mycket mer än linoelumgolvet, i synnerhet då vi vet att trägolvet har hållit i så många fler år än linoleummattan som man förr täckte trägolven med.

Det är det hållbara träet som är snyggast

Vi har insett att det är det hållbara trägolvet som är allra vackrast. Det slår alla linoleummattor, alla plastmattor, alla kakel och klinkergolv. Inget är så snyggt som ett trägolv antingen lagt i tiljor eller i parkett av en riktig golvläggare.

18 Oct 2018