Slipa golv är ofta den bästa lösningen

Hur mår egentligen dina golv? För många är detta en ren icke-fråga, av den enkla anledningen att man aldrig reflekterat över hur golven ser ut. Det innebär också att man aldrig riktigt tänkt på vilken stor roll dessa spelar i ett rum och hur de kan påverka. Faktum är att ett slitet golv kan påverka allting annat. Oavsett vilken stil du har, vilka möbler - och hur dyra dessa är - så kan ditt slitna golv ändå vara det som påverkar hela intrycket.

Om du upplever att ett rum känns mörkt och smutsigt - trots att du nyligen städat - så är det ett säkert tecken på att golvet börjar bli slitet och att det samlas damm och smuts som är svårt att få bort. Vi ska även säga följande: det är självklart att golvet slits. Du går på det, du tappar saker, barnen leker, vatten och vätska utifrån kommer in och du har tunga möbler på golvet.

Slitaget kommer av vardagen och måste få göra det. Du ska vara rädd om ett golv, men du ska inte vara rädd för att använda det. Det finns dessutom relativt billiga metoder för att få liv i ett gammalt golv igen. En av de bästa metoderna handlar om att slipa ett golv och genom detta skala av det översta lagret och få ett nytt golv igen.

Att slipa golv är tyvärr en lite bortglömd lösning. Många väljer att riva ut golvet och istället köpa ett nytt, billigare golv som inte alls har samma kvalitet. Ett massivt trägolv är ett exklusivt golv som kostar mer än ett laminatgolv. Att då byta snarare än att slipa ett sådant golv är rent obegripligt.

Tips för hur du hittar rätt företag

Vi är emellertid av den åsikten att en golvslipning kräver vana och professionalitet. Det går att slipa ett golv på egen hand, men då bör man vara beredd på att det är svårt, att maskinerna är tunga, att man kanske får göra om och att det krävs en massa extrajobb i form av att täcka alla dörrspringor, luckor och lådor. Att slipa ett golv innebär en massa slipdamm som kommer att synas överallt.

Eller? Ja, det gör det om du slipar på egen hand. Men, anlitar du ett företag - rätt företag - så kan detta erbjuda en dammfri golvslipning. Detta tack vare nya, mer moderna slipmaskiner. Ett sådant företag ska du definitivt eftersöka. Det finns dessutom andra detaljer som kan ge dig en bättre upplevelse av att slipa ditt golv genom en professionell firma. Vi radar upp några tips.

  • Fri inspektion. Alla golv går inte att slipa. Dels som en följd av material och dels som en direkt följd av hur många gånger man slipat det innan. Det ska kontrolleras innan och de flesta seriösa golvslipare gör detta utan kostnad och som en del av sin offert.
  • Referenser: Du kan med fördel be om nummer till tidigare kunder då det ger dig en bra bild av hur företaget arbetar och hur pass skickliga de är på att slipa golv. Försök även att matcha ditt golv mot referenserna. Har du en fiskbensparkett så ska företaget ha vana av att slipa just detta specifika golv.
  • Rot-avdraget. Du kan använda Rot-avdraget för att slipa ditt golv. Det ger dig en skatterabatt motsvarande 30 % av den totala arbetskostnaden. Här måste dock företaget vara registrerad för F-skatt och du själv måste vara berättigad för Rot-avdraget i fråga. Det kan du kolla genom att logga in på Skatteverkets hemsida.

Här kan du läsa mer om golvslipning.

12 Mar 2019