Slipa golvet själv med golvslipmaskin

Behöver dina golv slipas? I så fall bör du ta dig en funderare på om det är värt pengarna att anlita en golvslipningsfirma, eller om du ska försöka dig på att slipa golven själv. Att slipa golven själv är en aning krångligare än att till exempel måla eller tapetsera, men det är definitivt lättare än att renovera badrummet. Vid golvslipning är man tvungen att använda sig av en golvslipmaskin. Att slipa för hand är inte att tänka på, det skulle ta fruktansvärt lång tid och vara mycket slitsamt.

Det är dock inte alla golv som kan slipas. Har du golv av laminat eller faner går de inte att slipa. Har du däremot ett golv av lamellparkett eller ett klickgolv kan de oftast slipas en eller två gånger, beroende på hur tjockt ytskiktet är. Ett massivt trägolv i sin tur kan slipas om åtskilliga gånger och håller i princip hur länge som helst.

Hyra golvslipmaskin

Golvslipmaskiner går bra att hyra. I Stockholm finns många uthyrare som golvfirmor, byggvaruhus och liknande. Maskinerna hyrs per dag och man få räkna med åtminstone ett par dagar för att hinna slipa ett golv, så kanske en vecka för att slipa alla golv i en lägenhet. Ett vanligt pris är 500 kronor för det första dygnet och 400 kronor per dygn för återstående hyrestid. Vid veckouthyrning sjunker priset i regel ytterligare.

När du ska hyra en golvslipmaskin är det viktigt att du berättar för uthyraren vilken typ av golv du har, hur slitet det är, samt vad det är ytbehandlat med. Då kan uthyraren hjälpa dig att få rätt maskin och även att få rätt slippapper. Till en grovslipning krävs flera olika slippapper med varierande grovhet. Man börjar alltid med ett grövre slippapper och byter gradvis ut det mot finare papper.

Handslip för väggar och hörn

Det kan vara en god idé att förutom en större golvslipmaskin även hyra en mindre slipmaskin som kan användas för att koma åt längs med väggar och i hörn. Dessa är vanligtvis inte så dyra att hyra, och kan i vissa fall komma med ”på köpet”. Alternativet till att slipa med en mindre maskin vid väggar och i hörn är att slipa för hand med vanligt slippapper.

Att slipa golven

Det viktigaste att tänka på när du slipar golv med slipmaskin är att när väl satt ner sliprondellen mot golvet får du aldrig stå stilla med maskinen. Står maskinen och tuggar på samma ställe kommer den snabbt ner för djupt och orsakar irreparabla skador på golvet. Håll i stället maskinen i rörelse framåt hela tiden och var noga med att ta upp sliprondellen innan du stänger av maskinen för att pausa.

Golvet ska i regel slipas längs med ådringen, men har du en fiskbensmönstrad parkett ska du i stället slipa diagonalt. Se till att läsa på vad som gäller för just ditt golv, eftersom slipriktningen har stor betydelse för resultatet.

Högljutt och dammigt

Det låter och dammar en hel del när man slipar golv, det är ofrånkomligt. Vissa moderna maskiner tar upp damm samtidigt som de slipar, men räkna ändå med att du måste täcka över möbler i anslutande rum och helst täcka för dörröppningar med plast. Du måste även vänta tills allt dammet lagt sig innan du kan börja dammsuga och göra rent golven efter en slipning.

Om du hellre anlitar proffs

Känner du att det är lite överkurs att slipa golven själv kan du med fördel vända dig till en golvslipningsfirma i Stockholm för att få hjälp med golvslipning. I Stockholm finns många firmor som erbjuder hjälp med golvslipning och ytbehandling. Du slipper då kostnaden för hyra av golvslipmaskin och kan dessutom dra av 30 procent av arbetskostnaden med ROT. Här kan du läsa mer om hur du kan anlita en firma för golvslipningen i Stockholm.

17 Oct 2018