Ta hjälp av en elektriker vid din renovering i Uppsala

Har du planer på att genomföra ett större renoveringsprojekt i ditt hem i Uppsala? Fler och fler privatpersoner renoverar sina hem. Detta som en följd av att den privata ekonomin blivit bättre och att man numera även kan ta professionell hjälp till ett rimligt pris. Rot-avdraget har öppnat både plånböcker och möjligheter. Det finns emellertid en falsk säkerhet också. Har företaget du anlitar i Uppsala en behörig elektriker i sitt team?

Det fina med Rot-avdraget - utöver att man som privatperson kan anlita proffs med 30% skatterabatt - är att de tidigare så vanliga svartjobben har försvunnit. Det är bra. Men, det innebär inte att man allt är frid och fröjd. Många privatpersoner har hamnat i långdragna tvister i samband med sina renoveringa - tvister som rör fuskjobb och där utföraren vägrar ta ansvar. Det sker ofta i samband med att man använder sig av en och samma utförare, enligt modellen totalentreprenad.

Totalentreprenad är - tro ingenting annat - den bästa lösningen i samband med att större renoveringar och byggprojekt ska ske. Du anlitar ett enda företag i Uppsala och detta företag ser till att alla små detaljer inom projektet sköts och inom den tidsram - och till det pris - ni kommit överens om. Felet och problemet ligger i att många företag saknar viss kompetens och ändå utför saker som man alltså egentligen inte får- eller ska göra. Handlar det om att arbeta i våtrum så är det riktigt illa - handlar det om elektricitet så kan det innebära en katastrof.

Ska du renovera ditt badrum i Uppsala så bör du alltså se till att det finns en behörig elektriker hos företaget du anlitar och du ska även se till att det finns certifikat för arbete i våta utrymmen. Det tar inte lång tid att få svar på dessa frågor, men de kan rädda dig från en riktig katastrof: en behörig elektriker är ett måste.

Vad händer om du säljer bostaden?

En del renoveringar sker i syfte att höja värdet på en bostad. Man renoverar köket, badrummet eller hallen och skaffar sig genom detta ett bättre utgångsläge för en budgivning i Uppsala. Det är bra. Problemet är att många av dessa renoveringar sker utan någon professionell hjälp - eller där man som privatperson jagar det billigaste priset.

Som säljare har man ett ansvar i att delge köpare om A) vilka ingrepp som skett i bostaden och B) man ska kunna svara på vilken utförare som utfört arbete. Har man exempelvis renoverat köket i bostaden i Uppsala så ska man alltså rent krasst kunna säga vilken elektriker som skött installationerna, som lagt in golvvärme och som satt spotlights i taket. Dessa tre områden är vanliga att man gjort på egen hand, vilket man inte får göra.

Det här kan definitivt komma tillbaka och jaga en säljare av en bostad i framtiden. Även efter att man skrivit avtalet så har man ett ansvar. Idag så ser man att konflikter kring dolda fel ökar nästan lavinartat i Sverige. Många av dessa konflikter handlar om just el-fel och vattenskador som skulle kunnat förhindrats om säljaren valt att anlita exempelvis en behörig elektriker och en professionell installatör.

Det kostar inte många kronor extra att göra rätt. Gällande dolda fel så ska man veta att det alltid handlar om långa, svårlösta tvister som sällan har någon säker utgång. Vet du med dig att du dragit el utan en behörig elektriker så bör du vara på det klara att du förmodligen ligger illa till om en tvist inleds. Du har, utöver detta, dessutom brutit mot lagen. El ska alltid dras av en behörig elektriker - oavsett om det handlar om att lägga in golvvärme eller sätta spotlights i köket i Uppsala.

24 Apr 2020