Ta in en glasmästare för att fixa fönstren hemma

Vissa saker klarar man bra att göra själv när man vill göra om hemma. Andra överlåts bäst åt experter. Många gör-det-själv-böcker och program på TV brukar ha något inslag där de beskriver hur roligt och enkelt det är att fixa fönstren själv, när de behöver renoveras och målas om. Det har lett till att man när våren kommit brukar kunna se Stockholms alla villaträdgårdar myllra av flitiga gör-det-självare i snickarbyxor som häktat av sina gamla fönster och pallat upp dem i gröngräset, redo att ge dem en översyn.

De flesta ger upp innan det första fönstret är klart. Att slipa, kitta om och måla fönster är svårt, jobbigt och tar lååång tid. Det krävs precision för att renovera ett fönster på rätt sätt, och bara att göra klart ett fönster tar timmar. Har de flesta hus bara ett fönster? Nej, ett hus har i regel väldigt många fönster. Visst kan man ”ta ett fönster i taget” och försöka intala sig att det inte är någon brådska, men att ha oket av att själv behöva renovera alla sina fönster hängande över sig är inte ett njutbart sätt att leva.

Glasmästare i Stockholm

Bättre då att ta in en glasmästare och låta denne ta hand om fönstren på ett professionellt sätt. I Stockholm finns glasmästare i snart sagt varje kvarter, och det är lätt att hitta en glasmästare eller fönsterfirma som kan ta hand om huset alla fönster och få dem fixade på kort tid och med kort varsel.

Låt proffsen ta hand om fönstren

Det är alltid bättre att anlita riktiga hantverkare för renoveringsprojekt som riskera att ta lång tid och som kräver ett säkert handlag. När det kommer till fönster ska de inte bara vara snygga, de måste också vara i ett sådant skick att de ger en god isolering åt huset och håller det skyddat från fukt och drag.

Att själv kratsa lite på sina fönster, måla dem och hoppas att man gett sitt hus ett fullgott skydd är inte en strategi som man vinner på i längden. Vill man vårda sina fönster och sitt hus måste man låta utbildade människor ta hand om fönstren. Vill man fixa själv så kan man ju alltid måla, fixa skåpluckorna, lägga heltäckningsmatta och så vidare. Det finns alltid något litet att fixa på när man har ett hus. Men lämna skalskyddet åt proffsen.

ROT-avdrag för arbete i hemmet

Om du låter glasmästaren renovera fönstren på plats har du dessutom rätt till ROT-avdrag på arbetskostnaden, något som kraftigt sänker priset. ROT-avdraget gäller dock inte om glasmästaren måste ta med sig fönstren till sin verkstad så det beror lite på fönstrens skick. Att ha hantverkare i sitt hem innebär så klart alltid lite besvär, men kan ju definitivt vara värt en 30% billigare nota för arbetskostnaden, som är den allra största posten vid en fönsterrenovering.

Läs mer om hur glasmästare arbetar här: https://www.glasmästarestockholm.com.

23 May 2019