Takläggning som hantverksyrke

För riktigt duktiga hantverkare sitter konsten i ryggmärgen. Det finns de som har lång erfarenhet och kunskap. Och så finns det de som helt enkelt bara har en viss kunskap och handlag medfött.

Att vara hantverkare innebär att man arbetar med händerna. Men det krävs mer än ett gott handlag för att skapa något som ett tak. För att taket ska få rätt lutning och fylla sin funktion så behöver man också vara mycket duktig på att räkna och på att veta vad som gäller för den typen av tak. Men det är inte nog där.

Man bör inte vara rädd för höjder och kunna tillbringa en hel dag i en position som oftast är mycket onaturlig för kroppen. Det gör också att man måste ta väl hand om sig själv så att man inte slits ut i förtid.

Högt och tungt

Idag finns det många hjälpmedel som inte fanns förr i tiden. Man är till exempel mycket noga med att se till att det inte går att trilla av taket och skada sig. Men man brukar även hjälpa till med maskiner och lyfta upp material på taket, när det är tungt material eller taket är högt upp. Det är ett sätt att slippa bära tungt samtidigt som man ska balansera och gå uppför stegar eller ställningar. Säkerheten är alltid det viktigaste vid den här typen av arbeten och därför använder man sig också av selar. En sele är en säkerhetsanordning som gör att man inte kan slå sig illa. Läs mer om takläggare på denna webbsida: takläggaren.se

16 Feb 2021