Trender och tips inför din trapprenovering

Har hemmets trapp gjort sitt och behöver en uppfräschning? Här följer några roliga trender och tips inför din trapprenovering. 

Vilken stil passar? 

Vid en omfattande trapprenovering är det viktigt att hitta rätt stil för att den nya trappen ska smälta ihop med den övriga bostaden. Är det dags att riva ner den gamla 70-talstrappan med heltäckningsmatta och andra tillhörande material är det alltså bra att fundera lite extra på vad som ska ersätta det. Ska den nya trappen vara i modern tappning, shabby chic, väldigt diskret eller vill du kanske att den ska sticka ut? Oavsett är det viktigt att den smälter ihop med både över- och undervåning när renoveringen är färdig. 

Ett bra tips är att leta på internet, i inredningstidningar och i sociala medier efter inspiration. Låt det gro ett tag innan du bestämmer sig så är risken mindre att du ångrar dig för att någon snyggare dyker upp strax efter att du är färdig. 

Sätt färg på trappstegen 

Något som har blivit väldigt trendigt när det kommer till trappor är att måla dom i en färg som verkligen syns och sticker ut. Vill man inte ha en röd eller turkos trapp kan man åtminstone satsa på en blågrå ton eller något annat neutralt men ändå kraftfullt, för att framhäva designen. En ny färg på trappen kommer ändra hela känslan i huset och man kan med fördel måla in en eventuell ledstång i samma färg för att få ett stilrent resultat. 

Låna hem några färgprover från en färghandel och fundera på om din favoritfärg kanske skulle kunna vara rätt för hemmets trappa. 

Använd trappstegsmattor 

En annan trend när det kommer till trappor är att använda sig av trappstegsmattor. Det dämpar ljudet och det är väldigt skönt att gå på. Dessutom är det väldigt snyggt och om man skulle ledsna kan man alltid ta bort dom. Trappstegsmattorna ger i alla fall ett rejält lyft till en neutral trappa och även här går det att leka med både färg och form för ett extra personligt resultat. 

Snyggt och praktiskt med belysning 

Är man i full flärd med att renovera sin trappa ska man se till att även se över belysningen. Det är ett tips ur både praktisk och trendig synvinkel eftersom det dels fyller en funktion och dels ger ett snyggt resultat. Något som blivit populärt är att fälla in spottar i trappstegen så att antingen alla, vartannat eller bara dom första trappstegen lyses upp. 

Ett annat alternativ är att fälla in spottar i väggen längs hela eller delar av trappan – även det ger en effektfull ljussättning av trappstegen och gör dessutom trappen säkrare. Tycker man att det blir för mycket jobb eller om den typen av belysning inte passar för den stil man valt ska man ändå se till att det finns någon form av ljuskälla, kanske en rejäl taklampa. Att det går att släcka och tända den både vid trappens början och slut är ett bra tips att ta med sig.

Här hittar du mer information om trapprenovering: https://www.trapprenoveringgöteborg.nu

18 Feb 2020