Vad för typer av bänkskivor finns det?

Är du i full gång med din köksrenovering och du funderar på vilken bänkskiva du ska satsa på? Det finns bänkskivor i många material med olika funktioner och här kommer några tips till dig.

När du renoverar ditt kök och du kommer till valet av bänkskiva så välj med omsorg för en bänkskiva har stor betydelse för ditt kök. Valet av bänkskiva kommer att avgöra hur du uppfattar hela köket och dess design. Det finns bänkskivor i alla möjliga kulörer och material så det kan vara ett tufft beslut. Men för att underlätta det för dig så kommer här några saker för dig att tänka på innan valet. Och det är först och främst hållbarheten av bänkskivan som är en viktigt detalj att lägga vikt på. För du vill ju inte behöva vara försiktig att skada bänkskivan eller behöva byta ut den inom kort. En annan sak är att tänka på hur bänkskivan kommer att harmonisera med de andra materialen i köket som till exempel köksluckorna.

Billigt material

När du ska välja material så finns det hur mycket som helst att välja på, så det är mycket av en smaksak och vad som kommer att passa i just ditt kök. Ett billigt alternativ är laminat och det går att få i snygga utföranden, men här ska du veta att det är inte särskilt hållbart material. Billigt är det men om du ändå måste byta ut det oftare så kommer kostnaden ändå springa iväg. Risker med laminat är att det vid hörn blir skador där vatten gärna tränger in.

Naturligt material

Andra material är trä, betong, rostfri plåt eller varför inte en bänkskiva i vacker natursten. Natursten är ett mycket hållbart material och finns i många fina kulörer. Marmor är en populär sten att använda i köket och har ett fint marmorerat utseende. Naturstenen granit är även den en favorit och den är mycket hållbar. Granit tål hög värme och är reptålig. Väljer du trä som bänkskiva så kommer du få ett hållbart material och det är lätt att göra en uppfräschning av trä. Det räcker med en slipning och efterbehandling så är bänkskivan som ny igen. Om du är händig så kan du gjuta din bänkskiva i betong och det är ett mycket snyggt material att jobba med. Du kan få mycket inspiration till din betonggjutning på nätet. Oavsett vad du väljer se till att bänkskivan är hållbar och harmoniserar med köket. Vi tipsar att läsa mer om bänkskivor på denna sida: https://www.kökgöteborg.se

24 Apr 2020