Vad kan man förbereda innan golvslipning?

Vilken yta man än ska renovera i ett hem så kräver det en hel del förberedelser som till exempel flytt av möbler eller övertäckningar. Men vad är det som man ska tänka på vid slipning av golv?

Till skillnad mot slipning och målning av väggar och tak så krävs det lite mer när man ska slipa ett golv. För det första så kan inte möblerna stå kvar på golvet utan de måste flyttas till ett annat rum. Men kan man inte endast flytta den till ena sidan och sedan flytta dem till den andra sidan? Nej, för att få bästa resultat av en golvslipning och få det så jämnt som möjligt, så måste man slipa hela ytan på en och samma gång för annars kan det inte bara bli en skarv utan till och med nivåskillnader eller ovälkomna lutningar. Så bort med alla möbler. Efter det måste man ta bort golvlister för att ordentligt kunna komma åt helt in mot väggen. Och därefter täcker man över det som inte går att flytta som exempelvis köksinredning.

Planering av verktyg

Något man också bör planera är vilka verktyg man ska använda, som golvslipmaskin och dammsugare samt vilka personskydd som behövs och om man ska använda några medel och hur de ska hanteras och påföras. Klokt är att inte endast planera detta innan man går igång utan även ha läst på och hyrt eller köpt in allt man behöver före starten av slipningen. Glöm inte heller att ordentligt fundera igenom vad som ska göras och om det är den bästa metoden, så man inte ångrar sig efteråt eller mitt i. Läs gärna på och fråga om råd och tips i butiker som säljer material och maskiner för slipning och behandling av golv. Och är man osäker så anlita istället någon som gör jobbet åt dig.

Hållbart och slitstarkt

Det kan vara lockande att falla i romantiska drömmar och tänka skönhet före funktion eller hållbarhet. Men det som är vackert blir snabbt nedslitet eller en källa till stor irritation om man inte sätter funktion och hållbarhet först. Ett obehandlat furugolv i ett badrum eller ett laminat i ett garage kan vara snyggt men snabbt går golvet sönder eller får fläckar som inte går bort. Men att lägga hård klinker i ett barnrum kan förvisso vara hållbart men samtidigt orsaka allvarlig skada om ett litet barn trillar ur sängen eller faller under en lek.

12 Apr 2020