Vådan av läckande tak

Att taket är helt och skyddar mot läckage är en av förutsättningarna för tak. Att ha motsatsen är ett misslyckande, som snabbt måste åtgärdas. Ingen vill ha en vatten- eller fuktskada. Har man väl fått det på sitt hus kan det ta flera månader innan allt är åtgärdat. Allt material som har drabbats måste ersättas med nytt, friskt material. Det skadade måste rivas ut, fukten måste torkas och innan man kan gå in och ersätta det skadade materialet måste man vänta på att det har torkat ut. Det tar tid, energi, resurser och ansträngningar i anspråk. Och har man väl fått skadan reparerad kommer man förmodligen att göra allt man kan för att inte drabbas på nytt. Så vad ska man ersätta det skadade taket med?

Plåttak 

Vill man kan man ersätta taket med ett plåttak. Det har en lång hållbarhet. Det är heller inte svårt att lägga själv, förutsatt att man kan hantera hammare och spik och klarar av att krypa på taket och inte är rädd för att falla ner. Detta material brukar man lägga på hus som är mindre, till exempel Attefallshus, sommarstugan eller bastun. Det är mycket viktigt att man är noggrann när man lägger plåttaket så att skarvarna håller tätt.

Tegelpannor

Detta är det mest klassiska materialet för tak i Sverige. Det har ett klassiskt utseende och det är nog detta vi tänker på när vi tänker på tak. Tegelpannor är ett material som håller längre än något annat material. Det finns tegelpannor som är 100 år gamla. Förutsatt att de inte får någon yttre påverkan, håller de mot väder och vind hur länge som helst.

Betongtegel

Detta är ett material som är lätt att lägga. Man lägger det på samma sätt som tegelpannor, men i stället för att lägga pannor av tegel, lägger man dem av betong. De håller dock inte på samma sätt som tegel, det viktiga är ytskiktet, att betongen är behandlad med ett ytskikt som håller mot vätan för lång hållbarhet.

Säkerheten viktigast om man ger sig upp på taket

Tänk på säkerheten om det är så att någon funderar på att ge sig upp på taket själv. Man måste ha en säkerhetslina och hjälm. Är man ovan vid höjder, är det bättre att hyra en lift som gör att du inte måste klättra på en ställning. Allra säkrast är ju att anlita en professionell takläggare. Bor man i en medelstor stad, säg till exempel Norrköping, Örebro, Västerås eller någonannanstans, har man oftast ett tiotal takläggare att välja på. Hur ska man veta vilka som är nogranna och gör arbetet på ett tillfredsställande sätt? Referenser är viktiga här för att veta hur de arbetar. Varför inte anlita ett av Nordens största takläggare? Läs mer här om en takläggare i Norrköping.

12 May 2018