Våga tapetsera mera

Funderar du på att göra om hemma och renovera? Att renovera hemma är riktigt avkopplande och har du tid, och intresse för detta, är en enkel renovering alltid bra att börja med. I synnerhet om de är första gången som du renoverar hemma. Många tänker att det är en enkel sak att måla om, eller tapetsera. Det blir många gånger ett mycket fint resultat att tapetsera, om man bara vågar sig på det projektet. Det som krävs när man tapetserar är att man är två, i allra högsta grad om man inte har gjort det förut.

Var två som hänger upp tapeter

Man behöver nämligen vara två som hänger upp tapeten, eftersom man har en hel våd som ska limmas på väggen och är man ovan vid tapetsering är det mycket svårt att klara av att få tapeten att sitta från början till slut. Tapettillverkarna har länge försökt utveckla nya produkter som ska underlätta tapetseringen, som att göra förlamade tapeter. Trots det finns det (än så länge) inga tapeter som en nybörjare klarar av att göra på egen hand. Så har du någon som kan hjälpa dig är det bara ett roligt projekt – om än tålamodsprövande att genomföra. 

Så här tapetserar du ett rum

Här går vi igenom hur du enkelt kan tapetsera ett rum. Det bästa är att ha ett bord i rummet som du kan använda skära till tapeter. Då är det bra om du har ett så långt bord som det bara går.

Ha även något att stå på när du ska fästa tapetvåderna högst upp. Du kommer även att behöva (förutom själva tapeten) en vävskrapa, en mjuk, fuktig svamp och en mycket vass och tunn kniv. Du hittar alla redskap som du behöver i en färghandel.

Så förbereder du väggen för tapetseringen

 1. Börja med att täcka över dörr- och fönsterlister och golv.
 2. Riv bort gammal tapet. Knacka på väggen gör att lyssna om det finns tapet som inte sitter som den ska. Allt det måste rivas bort. 
 3. Slipa alla skarvar av den gamla tapeten för att få en så jämn yta som det bara går på väggen.
 4. Spackla väggen, har du hål i väggen måste de täckas med spackel. Man brukar spackla över genom att göra ett kryss va spackel, på det sättet får du inga klumpar i början och slutet på spacklingen.
 5. Slipa ner väggen där du har spacklat för att få en jämn yta.
 6. Ta bort alla vägguttag och strömbrytare, eller annat som är i vägen för tapetseringen.

Så tapetserar du

 1. Klipp till tapetvåder som är i exakt den längd du behöver. Ta hellre för långa våder, än för korta. 
 2. Du behöver titta på mönsterpassningen så att våderna håller mönstret och inte förstör mönstret.
 3. Rolla på lim på väggen
 4. Häng upp tapeten – här gäller det att vara mycket noggrann.
 5. Ta en vävskrapa av gummi, eller borste, och för den över tapetens yta så att absolut inga bubblor uppstår. För uppifrån och ner i stora svep. När du kommer längst ner på tapetens våd, ta vävskrapan och se till att tapeten sträcker sig hela vägen ner till golvlisten. Skär sedan av tapeten i kanten i golvlisten. Ta en liten mjuk svamp och torka rent limrester på tapeten.

Anlita professionell målare

Om du tycket att detta låter för svårt, bör du anlita en professionell hantverkare som kan göra det åt sig. Det är inte alls dyrt, med ROT-avdraget får du ner kostnaderna för arbetet med en tredjedel, eller som mest 25.000 kronor per år och per person. Tapeterna måste du dessvärre betala för, och resor till och från ditt hem. Får du någon som tapetserar åt dig går det väldigt snabbt, det blir klart på en dag.

Bor du i Stockholm har du faktiskt tusentals målare i Stockholm som du kan välja mellan. Ibland kan till och med alltför många val göra det svårare; googla målare Stockholm, och leta efter någon som har certifikat, som ger dig kostnadsfria offerter, som ger dig nöjd-kund-garanti. Då är du så gott som säker på att det är en seriös hantverkare som kommer att se till att du blir nöjd med resultatet.

8 Jun 2018