Värmepumpar - behagligare klimat och bättre miljö

Många drar sig för att genomföra de större förändringarna i sina hus. Det kommer dels av att dessa ofta är dyrare och dels att de inte syns. Varför investera i exempelvis bergvärme till huset i Malmö; välja bland dyra värmepumpar, borra (och därmed förstöra trädgården) och installera allting med den kostnaden till på köpet? Detta då man kan lägga samma pengar på att renovera både kök och badrum och därmed få ett vackrare hus?

Vi förstår definitivt tankegången, men i skulle ändå vilja komma med några motargument. Värmepumpar finns dels för annat än bergvärme. Du kan exempelvis dra nytta av energin från sjövärme, från marken, från vind och från luften.

Att vi nämner just bergvärme beror på att den energikällan gör störst skillnad. Därför så håller vi oss också till bergvärme då vi förklarar varför en sådan investering - som inte syns - kan vara bättre att göra.

Den osynliga investeringen bär frukt

    • Din ekonomi - på sikt. Vi har hela tiden sagt ordet investering och det har vi gjort av en anledning. Du kan med hjälp av värmepumpar - i det här fallet alltså avsedda för just bergvärme - sänka dina årliga kostnader för uppvärmning med upp till 80%. Det är, på sikt - man brukar säga att det tar tio år innan allt betalat av sig - en riktigt bra investering. Hur många kök kan du inte renovera i framtiden för den summan du årligen sparar?
    • Din ekonomi - just nu Det handlar även om - och detta gäller alla värmepumpar av ett modernare snitt - att ekonomin blir bättre för stunden. Du kan som exempel på detta lösa ett avtal med ditt elbolag som gör det möjligt att betala per timme. Moderna värmepumpar kan nämligen koppla upp sig mot det nordiska elnätet och öka si prestanda då priserna är som lägst för att sedan gå ner i kapacitet då priserna stiger. Det tjänar du pengar på - hela tiden - och till minimal ansträngning

Rot-avdraget

    För både borrning efter bergvärme och installationen av den värmepump du köpt så är rot-avdraget möjligt att använda. Det gör skillnad då du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden - med ett årligt tak på 50.000 kronor. Värmepumpar - oavsett till vilken energi - behöver installeras och kalibreras på ett korrekt sätt för att ge maximal effekt.
  • Din bekvämlighet Du kan via en installerad app i telefonen styra din värmepump. Ska ni lämna Malmö för en semester så kan du låta den gå ned i kapacitet. Då ni därefter är på väg hemåt så trycker du på appen och höjer upp prestandan så att värmen bli behaglig då ni kliver in genom dörren igen. Dagens värmepumpar är sofistikerade, lättskötta och kräver minimalt med underhåll.
  • Bättre miljö Genom värmepumpar så återanvänder man energi från solen. Det skapas ett kretslopp som är bra för vår miljö. Koldioxidutsläppen blir väldigt mycket lägre - om man jämför med fjärrvärme - och till skillnad mot olja så är det alltså förnybar energi. Olja är fossilt och där påverkas du dessutom ekonomiskt då du gör dig beroende av omvärldens priser.

Ytterligare detaljer om värmepumpar finns att hitta på denna sajt: https://www.värmepumparmalmö.nu.

27 Apr 2018