Värt att tänka på inför en badrumsrenovering
Få rum i boenden har under senare år fått så mycket uppmärksamhet som badrummet. I viss mån kan man här även nämna köket; men där har trenden vikit lite nedåt efter den stor anstormningen av köksrenoveringar som syntes för några år sedan. Där handlade det mesta dessutom om att öppna upp och får mer yta; den öppna planlösningen mellan exempelvis kök och vardagsrum var något som många aktivt eftersökte och skaffade sig genom en renovering.
Badrummet och en badrumsrenovering innebär sällan att man förstorar eller gör rummet mindre; där jobbar man ofta med det befintliga ytan och förbättrar den. Av den enkla anledningen att det ofta är lite svårare att öppna upp ett badrum och göra det större och samtidigt få det att se naturligt ut. I synnerhet gäller det också den vanligaste boendeformen i Sverige. Bor man i lägenhet så har man inte samma möjligheter som fallet är för en villaägare; tydligast naturligtvis om lägenheten i fråga är någon man hyr (där är inte ens en badrumsrenovering i många fall möjlig att genomföra).
Men; att badrummet renoveras i en stor omfattning idag – det är ett faktum och också – i många fall – så är det rent välbehövligt. Sett till vilken viktig roll badrummet de facto har – både för användning och hur boendet uppfattas av andra – så är det klart att man vill hålla det i ett toppfräscht skick.
Kostnaden då? Ja, den ska vi återkomma till senare. Det vi tänkte göra är nämligen följande; vi vet att många har frågor om vad som gäller vid en badrumsrenovering – vad ska man tänka på, hur mycket kostar den, vad får ma göra själv och hur lång tid tar den? – och vi tänkte därför sammanställa några punkter som kan vara värda att ha i åtanke.
- Rivning: vi börjar från starten. Många glömmer att det krävs ett ganska ingående rivningsarbete innan och att detta, inte minst, kräver god planering. Återigen: i synnerhet för personer som bor i lägenheter och framförallt de som bor högt upp i fastigheten. Ta gärna hjälp, det är vårt råd.
- Hjälp bör du även överväga då det kommer till att dra vatten och avlopp. Detta för att minimera riskerna för en framtida vattenskada. Kakla och sätta klinkers kan du göra på egen hand (naturligtvis med din egen vana och händighet som måttstock), men här bör du läsa på lite extra kring fuktskydd och du bör se till att följa anvisningar vad gäller exempelvis torktid.
- Ska du koppla in golvvärme eller en tvättmaskin? Anlita en behörig elektriker!
- Kostnaden: hur mycket en badrumsrenovering kostar är naturligtvis något som avgörs av A) hur stort badrummet är B) vilket material du väljer och C) hur mycket du kan göra själv. En rimlig summa för ett helkaklat badrum (med ett badkar) på 10 kvm och där du tar hjälp från start till mål samt har standardmaterial ligger på mellan 100.000- 120.000 kronor – inklusive rot-avdraget (som du naturligtvis ska använda om du har möjlighet).
Här kan du läsa mer om badrumsrenovering.
Andra inlägg
- Underhållsplaners vikt i Stockholms byggverksamhet
- Låssmedens viktiga roll i Stockholm
- Nödvändigheten av asbestsanering i Stockholms äldre byggnader
- Totalentreprenad i Stockholm för olika byggprojekt
- Hyllställ tar din lagerhållning till nästa nivå
- Att tänka på gällande behovet av takservice
- Fördelarna med att hyra en tomt nära Stockholm
- Relining som en ny era för avloppssystem
- Stambyte blir en milstolpe i fastighetsunderhållet i Stockholm
- Effektiva markarbeten för hållbart byggande i Helsingborg