Viktigt att tänka på säkerhet och regler inför badrumsrenoveringen

Att renovera ett badrum är inte samma sak som att fixa en hall eller lägga golv i ett sovrum. Våtutrymmen behöver mer planering än andra rum. Anledningen är förstås risken för fuktskador.

Badrumsrenovering är roligt och krävande. Ett fräscht badrum är en viktig del av det som gör att du trivs i ditt hem. Badrummet ska vara din tillflykt och ett rum där du trivs och kan koppla av. Att badrummet är korrekt renoverat och att materialen är anpassade för våtrum är inte något man kan välja bort. Underlag och ytor behöver vara anpassade för att tåla väta och det får inte finnas möjlighet för fukt att ta sig in under kakel eller våtrumstapet och förorsaka fuktskada på bjälkar eller väggmaterial. Personer som haft fuktskador rekommenderar varmt att inte strunta i den risken.

Hur ska man göra för att minimera skaderisken?

Det allra bästa är faktiskt att låta någon person som arbetar professionellt renovera ditt badrum. En person med rätt utbildning och erfarenhet kan troligen göra rätt från början och det kommer att spara mycket bekymmer och intressanta men tidsödande experiment. De två områden som är intressanta är dels vilka material som ska användas och dels arbetsmetoder. När badrum renoveras skall allt - paradoxalt nog? - vara mycket torrt. Renoverar man efter en tidigare vattenskada behöver utrymmet troligen torkas med fläkt under en längre tid, minst en månad. Först när fuktmätaren ger godkända resultat ska arbetet med att sätta upp reglar och väggmaterial påbörjas. På gipsplatta ska sedan monteras kakel eller speciell våtrumstapet. Detsamma gäller golv. Torrt först. Sedan eventuell golvvärme följt av klinker eller plastmatta. Särskild eftertanke och omsorg behöver också ägnas alla ställen där ytmaterial måste skarvas. Har man en gammal golvbrunn behöver den också bytas. Om du väljer att göra arbetet själv behöver du dokumentera hela renoveringen.

Vad är ett våtrumsintyg?

Ett våtrumsintyg utfärdas av behörig person efter slutfört arbete. Det intygar att arbetet utförts efter branschreglerna och att lämpliga material använts. De flesta försäkringsbolag vill se ett sådant för att betala ut ersättning om det i framtiden skulle uppstå en skada. Badrumsrenovering är ett känsligt område och skador kan ge dig mycket problem med fukt, mögelpåverkan osv. Att följa de regler och rekommendationer som finns inom området kommer att spara dig massor med bekymmer både finansiellt och praktiskt. Det finns också en hälsoaspekt på det hela - ett friskt badrum hjälper till att hålla inomhusklimatet sunt. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.badrumsrenoveringarstockholm.nu/

27 Apr 2020