Vilken taktyp rekommenderas av takläggare i Nacka?

Oavsett vilket snyggt takmaterial man än väljer är ändå takets främsta uppgift att skydda huset och hålla tätt. Låt en takläggare i Nacka hjälpa till med rådgivning och inspektion.

Bygger du ett alldeles nytt hus har du alla möjligheter att fritt välja taktyp, som papp, plåt eller takpannor. Du föredrar kanske exklusiva pannor i betongtegel. Då väljer du också vilken nyans du vill ha, och du får ett tak som håller sig fint mycket länge. Men kanske har du ett äldre hus och funderar på om du kan renovera taket eller behöver lägga ett helt nytt. Gamla tegelpannor kan tas ner, rengöras och läggas tillbaka. Några kanske behöver bytas ut. Ibland behöver man bara lägga på ett medel mot mossa, så är taket lika fint igen. Alla taktyper har sin charm, och ett nymålat plåttak är inte fy skam det heller. Vad som är lämpligt för just ditt hus kan en duktig takläggare i Nacka kolla upp och tipsa dig om.

Plåttakets förträfflighet

Även om du längtar efter snygga, blanka takpannor som får grannarna att baxna, måste taket hålla för tyngden. De väger en hel del, och taket måste därför ha en tillräckligt stark konstruktion. Har du ett bra plåttak, kan det räcka med en ommålning, och då blir det som nytt igen. Ett plåttak bör målas om ungefär vart tionde år. Annars kanske det flagnar eller rostar så att det blir sprickor som gör att taket läcker. Färgens yta gör att regnvatten rinner av lättare och är också ett utmärkt skydd mot rost. Be en takläggare att undersöka takets beskaffenhet, så blir det lättare för dig att avgöra vilken åtgärd som är bäst. Takläggare är experter på alla sorters material, så du kan be dem kolla rännor och taksäkerhet på samma gång.

Papptak på gamla hus

Material utvecklas och blir ständigt bättre, och de nya papptaken har helt andra egenskaper än de gamla. Därför är det oftast bäst att byta ut äldre papptak. Dessutom är det extra noga att även kolla tätskikt och läkt. Kanske måste det mesta bytas ut. Oavsett vilket tak man har, måste ändå underarbetet hålla en bra standard, så att man undviker fuktproblem. Din takläggare ger dig proffstips och bra alternativ att välja mellan. Man kanske inte har råd eller lust att satsa alltför mycket på en gammal sommarstuga, men man kan alltid få ett prisvärt och snyggt tak som håller tätt.

12 May 2020