Vilket är bättre – tapetsera eller måla om?

Är det dags för att renovera om där hemma? Att renovera om i sina rum, gör otroligt mycket för trivseln. Genom att renovera får man nya ytor. När man tapetserar eller måla om så får man en nya och fräscha väggar. Allt blir bättre och trivslen ökar. Dessutom ser man till att värdet på sin fastighet inte sänks med tidens tand och slitage. Men vilket är bäst – måla om väggarna eller tapetsera?

Vilket som är egentligen upp till en själv, vilket man själv föredrar. Det går visserligen att måla om direkt på en tapet. Bäst är blir resultatet om man har en vävtapet, med struktur. Har man inte någon vävtapet som är mest naturligt att måla om, bör man tapetser om väggen istället för att måla på en slät tapet. Det blir helt enkelt inte snyggt.

Innan du målar 

När du behöver målare i Göteborg

Är det så att du har en vävtapet och vill måla om den, är det bästa som du kan göra, är att först tvätta den så bra som du bara kan. Du kan köpa en målartvätt i en färghandel. Gör sedan som det står på förpackningen. När du väl har tvättat väggen är det bara att vänta på att målartvätten torkar. Sedan är det bäst att ta en roller. Med rollern kommer du åt i vävtapetens alla vrinklar och vrår. Om du har en plasttapet, rekommenderar vi att hellre riva ner den och tapetsera om med en ny tapet. Det brukar inte bli särskilt bra att måla om en plasttapet. Men det bästa är att rådfråga en målare i Göteborg, om det är i Göteborg som du behöver rådfråga en målare i Göteborg. Huvudsaken är att du rådfrågar en professionell målare om saken innan du sätter igång med att måla om tapeten.

Innan du tapetserar

Innan du tapetserar om, rekommendera vi här att först riva ut den gamla tapeten. Det finns målare som enbart tapetserar direkt på den gamla tapeten, men det är inget som vi rekommenderar. För att få en riktigt snygg vägg, rekommenderar vi att riva ut den gamla tapeten först. Sedan målartvätta den. När målartvätten har torkar, kan man sedan spackla den där det behövs. När man har spacklat den gäller det att sandpappra och slipa väggen så att väggen är helt plan och slät. Du kan prova att den är helt slät genom att ta en planka, och föra den i en cirkel, genom att hålla plankan i den ena änden och sedan föra den andra änden av plankan i en cirkel kring den punkt där du håller plankan stilla. Då märker du om det finns ojämnheter i väggen.

20 Oct 2019