Vilket material är bäst på markisduken

Det finns många material att välja bland när man ska köpa markisduk. Akrylfiber är det dominerande materialet på dagens svenska marknad, men det finns även markisduk i bomull, polyester, polypropen med mera. Här jämför vi några av de material som du har att välja bland:

Akrylfiber

Detta är en syntetisk fiber som passar perfekt att använda utomhus och som därför är perfekt för markiser i vårt tuffa nordiska klimat. Akrylfiber bryts inte ned av UV-ljus som många andra vävda material. För att hållbarheten ska bli ännu bättre så spinnfärgar man ibland akrylväven, vilket innebär att man färgar fibern redan innan den vävs. När detta är gjort så ökar man hållfastheten ännu mer genom att lägga en särskild ytbehandling som förbättrar vattentåligheten ännu mer. Denna slutbehandling är standard, i alla fall hos ledande markistillverkare.

Betyg: 5

Polyester

Ett klassiskt material, som dock har fått allt svårare att konkurrera med akrylfibern på senare år. Polyesterns främsta egenskap är rivtåligheten och har därför varit populär bland annat som klädmaterial och olika användningsområden utomhus.Andra fördelar med polyester är att det går att vävas väldigt tunt och därför är smidigt och användarvänligt. Även polyester är ett väldigt starkt material, men det tål inte alls UV-strålning lika bra som sin “kusin” akrylfibern, vilket gör att det inte håller för att utsättas för sol lika länge.

Betyg; 4

Bomull

Ett naturmaterial som länge var det dominerande tyget för markistillverkning. Ett vackert och trevligt material är det, men några tydliga svagheter har minskat konkurrenskraften mot de moderna syntetmaterialen. Bomull tål inte alls UV-strålning lika bra och suger dessutom åt sig vatten, vilket gör att det lätt kan uppstå röta. Tyget är dessutom tyngre än ovanstående material vilket gör att det ställer större krav på markissystemens hållfasthet. Dessa skäl har lett till att bomull i dag nästan helt har försvunnit som material i markisvävar,

Betyg: 3

Polypropen

Polypropen är ett annat syntetiskt material. Fördelen är det låga priset,men det tål inte UV-strålning lika bra som akrylfiber och slits därför snabbt ut. Dessutom tycker många att materialet ger ett plastigt och billigt intryck som inte passar in på en vacker sommaraltan.

Betyg: 1

Screenväv

Screenväv dök upp som markisvävmaterial i början av 2000-talet och skulle möta nya krav på bland annat estetik,energieffektivitet, ljus- och temperaturstyrning. Markiser av screenväv är tåliga och enkla att rengöra och håller länge. Screenväv är ett mycket rekommendabelt markismaterial och passar utmärkt för exempelvis vertikal- och fönstermarkiser.

Betyg: 4

Summa summarum: Akrylfibern är det bästa materialet för markisväv. Vill du veta mer? Här finns mer information om markiser. 

5 Jul 2017