Vill du renovera i samma stil som huset?

Bor du i ett äldre hus? Då kan det vara bra  och det snyggaste och mest genuina alternativet att renovera i samma stil som huset är byggt i. Byggnadsvård, kallas det och meningen och tanken med en sådan är att man tar hänsyn till den idé och den epok som huset byggts i. Man är så att säga trogen den tid som huset byggdes under och bevarar den stilen. Det är ju inte så att man inte kan sätta sin egen prägel på att renovera ett äldre hus med repekt för den tid som huset byggdes i, tvärtom.

Renovera med hänsyn till tidsepok med egen prägel

Man har stora möjligheter att sätta sin egen prägel på en renovering som görs med varsam hand. Dock är det inte alltid alla hantverkare, som är medvetna om byggnadsvård, eller som tänker på att använda de material som man använde under den tid som huset ursprungligen byggdes. Då är det bra att känna till den typen av hantverkare. Man kan alltid googla byggfirma Stockholm, och byta ut Stockholm med det ortsnamn där man bor. Då får man flera förslag av Google på hantverkare som arbetar där man bor. Du bör ta kontakt med något nav de förslagen och fråga efter de hantverkare som har kunskap om byggnadsvård.

Anlita hantverkare som arbetar med byggnadsvård

Ganska snabbt märker du om de tänker i samma banor som du. När du väl har fått tag i rätt hantverkare är det sedan att jaga material som är tillverkade i samma stil som det hus du har. Det är inte alla byggbutiker som har det. Ofta får man googla byggnadsvård och byggmaterial och hoppas på att det dyker upp byggfirmor som kan erbjuda material som är tillverkade för den tidsepok som man har sitt hus i. Ofta är det endast ideella föreningar som har kontakter till tillverkare av sådant byggmaterial. Dessutom, hittar du rätt hantverkare, kan han eller hon oftast tillverka det su behöver för renoveringen av ditt hus.

Kontrollera att hantverkarna förstår vad du vill

När du väl har kommit så här långt är det bara att sätta igång. Det kan vara bäst att följa renoveringsarbetet relativt noga, för att se att ni tänker i samma banor när det kommer till renoveringen av ditt äldre hus. Det kan handla om att få tag i allt från specialtillverkade profiler på golv- eller dörrlister, fönster som har särskilda träkarmar och fönsterbågar. Det kan vara allt från målarfärg som enbart är tillverkat med linoljefärg – den kan du säkert tillverka själv, eller be hantverkaren göra på egen hand. Det kan vara kalkstensgolv, armeringsjärn, vedspisar, öppna ugnar och så vidare.

3 Apr 2018